Saturday, 8 February 2014

Internships Programme

Assalamualaikum..

Hye uolls.

Lama rasanya iolls tak update blog. Ye la last post bulan November 2013. FYI, iolls dah start intern (praktikal/ LI) bulan Jan lepas. So far sambutan tahun baru 2014 will be one of my best memories ever, of course lah sebab iolls sambut tahun baru iolls dengan makwe-makwe tersayang yang paling iolls sayang dekat UTP tu.

22 Januari 2014

Mula lah iolls bergelar seorang Vacation Trainee - Schlumberger WTA (M) Sdn.Bhd di KSB (Kemaman Supply Base). At 9.00a.m we've to reporting to our manager at Warehouse 29. Perkenalkan manager iolls bernama Mrs. Nor Jehan Akbal Ahmad. First impression iolls, iolls rasa beliau garang tapi time first we met mata bertentang mata (tak sempat nak bertentang pun sebenarnya), time tu dia rushing sangat. Ye la dia baru balik daripada Chiang Mai lepas tu petang ni dia nak kena pergi KL pulak.

Iolls jumpa sekejap je dengan kak Jehan tu. Lepas tu iolls diserahkan kepada Mrs, Norazila Razali (Manager Dayah) untuk dibawa look around warehouse 29 dan warehouse 18. Oh lupa iolls nak bagitahu, iolls intern bukan sorang-sorang kat sini. Iolls ada 2 orang kawan yang memang akan jadi bestfriend iolls la untuk sekarang dan next 7 months iaitu Dayah dan Rafiqah Zainal Abidin. Iolls intern untuk department Human Resources, Dayah - dept IT dan Rafiqah - dept complishing (dia jadi admin).

So far, kerja-kerja iolls takda lah berat sangat. But as HR, you have to be more careful because you're handling private & confidential data/info. Tak kira lah info company or employees. Tambah-tambah lagi manager iolls bagi kepercayaan sepenuhnya untuk iolls guna fully access all the HR system.

Working environment kat sini? emm so far okay, iolls ada 2 main office (padahal office manager iolls) dekat WH 29 & WH 18. Semua okay cuma beberapa mende je yang tak okay. Uolls tahu je la warehouse ni macam mana. Semestinya lah ramai pekerja lelaki dan diorang yang monopoli conquer segenap sudut tempat-tempat di sini. So kitorang hari-hari tapau je makanan daripada rumah. Ehemmm tapi yang best kat sini boleh cuci mata (kenyit-kenyit mata).. Ramai engineer hensem hukhukhuk . Ya Allah pertemukanlah hambaMu jodoh, ya Allah (tadah tangan & doa). Amin. hahahaha