Sunday, 2 December 2012

Typical Kelantanese

Assalamualaikum..

Menghitung hari detik demi detik, jari-jemari semakin malas untuk mengetik butir-butir keyboard. Mencari perkataan, ayat untuk memulakan satu topik. Mencari idea dan perasaan yang sesuai untuk menzahirkan apa yang terlahir dari hati. Acewaahh. Ayat aku tak mahu kalah macam nak buat entri pasal love love gittew.

Emm, sebenarnya aku ada terbaca satu blog ni. Aku tulis entri ni takde la nak membangkitkan sentimen kenegeriaan ke apa. Dalam blog ni tulis pasal budak kelantan. So, takkan tak dapat teka kan? Typical kelantanese macam itu macam ini bla bla bla bla. Pasal entri tu aku taknak banyak komen sangat sebab dia cakap yang cerita dekat dia tu budak kelantan jugak, konon-konon kelantan murtad la. heh? Haha, pestime kot aku tengok pengakuan malu jadi orang kelantan. Kalau nak murtad kenegerian sangat, apa susah pergi mohon kenegerian lain. Selesai masalah, zaman moden semua boleh buat. hiks :) Papepon i'm proud being Kelantanese even though sekarang aku stay dekat luar kelantan. Aku tak pernah kot nak mengaku aku kelantan murtad. Why? 1) Asal usul nenek moyang parents aku pure Kelantan 2) ic aku -03-  muehehe

AWAS! Jaga emosi! Kalau tak betul jangan cepat melatah. Ni tak cepat sangat melatah, lagi la orang suka usik. Kadang2 diorang suka tengok budak2 Kelantan marah2, tu membuktikan yang semua diorang cakap betul. Emm aku bukan nak cakap apa sikap panas baran cepat melenting budak2 kelantan bila isu 'kelantanese' dibangkitkan menjadi salah satu punca memang orang2 luar COP budak kelantan assabiah, jahat, baran. Contohnya, dekat twitter FB ada la orang2 tentu suka membangkitkan isu kenegerian dan 'target' dia budak2 kelantan. Up sikit isu topik pasal budak kelantan mesti ada yang melenting. Exp: 'Patutlah kelantan menang bola kalau tak habis stadium kena bakar' 'Orang kelantan samseng atas jalan, ingat 'plat' kereta kelantan orang takut?' Memang betul TAK SEMUA orang kelantan macam tu tapi fikirlah kalau tiada angin masakan pokok bergoyang. Ye ke idok? Tak salah korang nak membetulkan keadaan, nak menegakkan kebenaran pasal persepsi diorang terhadap budak2 kelantan tapi jaga emosi jangan buat semua tu jadi tambah teruk. Kalau bertambah teruk lagi la diorang suka buat macam tu. Diorang tahu tak boleh nak usik budak kelantan. Normal lah kan, situasi ni macam kat rumah jugak. Mak kau cakap jangan usik adik nanti adik nangis, tapi makin kau nak usik adik kau tu kan. Biar apa pon orang nak cakap pasal budak kelantan, tak kesah hidup kita tetap normal, kerja kita tetap jalan :)


Bila orang cakap something buruk pasal Kelantan. Just...

Keep Calm & Smile. Nothing to lose. Ayuh ubah perception diorang terhadap budak kelantan. Kalau bukan kita, siapa lagi?  :)

Assabiah.. bagi aku sikap tu tak salah.. Diorang rapat macam mana pon diorang tak kacau orang. Tambahan budak kelantan ada je kawan dengan budak2 negeri lain..Maybe kalau jumpa member kelantan mereka terlebih excited.. Macam jumpa member lama gittew..


Otak sempit? I dont think so zzZZ


Ntahpape, tak faham bahasa kelantan tayah la hina. -..-"


Burthurt enough? nampak tak permainan dia nak main2 test budak kelantan..haha


Jyeah.. Aku sokong komen manusia kat atas ni :D


Dan yang PALING WIN!!!!!!



p/s: doakan mereka yang mempunyai tanggapan negatif terhadap orang kelantan berubah.