Thursday, 2 August 2012

Moist Kek Batik

Assalamualaikum..



Bahan-bahan :

250g Butter
2 cawan Milo
2 cawan Serbuk Koko @ satu bar Coklat masakan
1 tin Susu Cair @ 1/2 tin Susu Pekat Manis
2 biji telur ( tak guna pun takpa)
1 paket Biskut Marie (original)

Cara-cara:

1. Sediakan Loyang/Bekas sapukan sedikit butter (supaya kek tak melekat)

2. Cairkan butter dalam periuk/kuali atas api yang sederhana besar/medium..kalau guna coklat masakan cairkan sekali dengan butter...

3. Setelah cair masukkan susu cair/ susu pekat (kalau guna susu pekat manis kena masukkan air sikit),lepas tu masukkan milo sedikit demi sedikit gaul...

4. Seterusnya masukkan serbuk koko.. gaul tanpa henti sehingga sebati..pekat..pastikan milo dan serbuk koko tidak berketul..

5. Setelah pekat,matikan api, letakkan sedikit didalam bekas sebelum letak biskut..

6. Suka hati anda nak patah kan biskut marie kepada 2 atau 4..pastikan jangan hancur..haha..

7.Masukkan biskut marie ke dalam coklat..salutkan biskut marie tersebut..kemudia susun didalam bekas..susun lagi biskut marie dan suka hati anda jugak nak susun macam mana :)

8.Lapiskan biskut marie bahagian atas (top) dengan adunan coklat.Tekan sedikit biskut2 tersebut supaya mampat..

8. Masukkan dalam peti ais..JANGAN letak tempat atas sekali nanti beku pulak..Then sedia untuk makan.

p/s: Selamat Mencuba!