Friday, 1 June 2012

Akta Keterangan(Pindaan) 2012

Assalamualaikum..

1JUN2012

Maka dengan rasminya berkuatkuasalah AKTA KETERANGAN (PINDAAN) 2012
di Malaysia ku tercinta. Kenapa wujudnya akta keterangan(pindaan) ni?? Well,before jawab soalan ni acu try test angkat tangan siapa kat sini TAKDAK FB TWITTER BLOG??
Emm..aku HAMPIR semua orang ada Twitter Fb Blog even adik aku yang darjah satu..opss tahun ni dah darjah dua pun dah ada fb tau.. Maka dengan WUJUDnya twitter blog fb..ramailah yang menggunakan sepenuhnya ruang dan peluang untuk mengutarakan pendapat..membahas..membincangkan topik2 hangat di fb twitter blog..dengan adanya segala kemudahan and media massa ni lah cerita2 isu2 semasa berita cepat tersebar..

Dengan adanya AKTA KETERANGAN(Pindaan) katanya dapat menjadikan RAKYAT LEBiH BERTANGGUNGJAWAB diatas segala tindakan mereka diatas talian..katanya laaa. Katanya lagi,akta ini menetapkan pengguna2 Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar/disebarkan/broadcast/share ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka(fon/lappy).

CONTOHNYA:pengguna menghantar komen pada blog anda, Fb anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda,meminjam fon atau lappy maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan melaluinya.

Katanya lagi kalau seseorang memulakan Fb, Twitter, blog mahupun sebarang perkara menggunakan nama or gambar anda dan menerbitkan kandungan yang bertentangan dengan undang-undang serta memfitnah seseorang melaluinya, maka anda akan didapati bersalah, dan perlu membuktikan sebaliknya.. Emm..tataw nak komen apa..Lepas ni semua kena jadi sopan je..taley kutuk2 taley komen banyak2 pasal Government taley komen pasal politik lagi..Kalau nak buat akaun PARODY tu fikir-fikirlah nasib orang tu..kena jadi serius taley main2 dah..jangan hack2 kawan2 lagi ye..