Friday, 27 January 2017

BERCUTI KE BALI 2017

Credit: mktours

Assalamualaikum..

Hi guys! Memandangkan tiba-tiba aku rasa nak update blog, so aku buat keputusan untuk buat entry pasal percutian ke BALI awal tahun ni, iaitu 4 JAN- 8 JAN 2017.

Tapi, AWAS! Jangan mudah percaya dengan pakej murah yang agent perlancongan tawarkan. Seriously, dalam 2 minggu sebelum tarikh bercuti baru sedar yang kami kena tipu dengan travel agency. Ni pun terfikir sebab aku tanya kawan aku, ada duit nak kena tambah tak untuk pakej tu. Sekali  terbukti kami kena tipu bila whatsapp, call, semua tak jawab lepas tu siap kena blocked lagi. Lepas tu kawan aku pergi serang office travel agency tu, diorang janji nak pulangkan balik dan sampai harini tak dapat duit balik. hu hu hu. Nak taknak sayang kalau kami nak cancel sebab tiket flight kami beli sendiri, pakej yang kami beli tu hanya ground pakej. Nasihat aku, pastikan korang semak betul-betul sebelum membuat sebarang bayaran. Jangan menyesal di kemudian hari pula.

So, terpaksalah kami tambah duit lagi untuk trip kali ni. hu hu hu. Percutian kami ni, hampir semua mende dah diuruskan dengan sempurna oleh kawan aku, Lobna bersama kawan dia (Kak Maz) dan pasangan. (setelah-kami-ditipu-oleh-travel-agency) Tiket flight, penginapan dan itinerary semua kawan aku uruskan. Dalam erti kata lain, senang betul hidup aku. haha. Dah la join je orang pergi bercuti dan tak perlu pening kepala fikir semua mende, tinggal follow the flow. Tapi bila dekat sana itinerary kami, supir kami yang arrange, Mas Zaidil. (Boleh klik link untuk pergi ke FB dia dan boleh hire dia sebagai supir korang. Sumpah dia bagus giler)


Entri kali ni, aku nak kongsikan pada tips bercuti ke Bali tanpa menggunakan ejen pelancongan. (at least aku je kena tipu, korang boleh elak dari kena tipu dengan travel agent)

Berikut adalah tips bercuti ke Bali tanpa menggunakan ejen pelancongan:


1. Tiket penerbangan 
Air Asia selalu buat promosi kan? Waktu promosi harga tiket flight memang murah giler. Jadi pastikan korang beli tiket masa promosi tapi kena cepat la sebab seat cepat sangat sold out.

Flight kami
Airasia
4 jan 2017
KUL - DPS : 10:50am sampai 13:55pm (3jam 05minit)

7 jan 2017
DPS - KUL  : 19:10pm sampai 22:15pm.

2. Hotel

Aku cadangkan bagi korang yang baru pertama kali ke Bali, sewa hotel sekitar daerah Kuta. Sebab di situ ada banyak pilihan hotel. Nak yang murah atau mahal, berapa bintang, semua ada. Pilihlah ikut bajet dan keselesaan masing-masing. Kami menginap dekat J Hotel (Last minit booking dekat booking.com). J Hotel ni agak murah, kami stay dekat sana selama 4hari 3malam, 1 bilik share 2 orang, free breakfast & internet. Kalau tak silap RM600 untuk 4 orang (2 bilik). Jimat lah tu RM150 untuk sorang.

Yang menariknya, daerah ni berhampiran dengan tempat menarik seperti pantai (terutama Pantai Kuta), pusat beli-belah dan pasar kraftangan. Boleh jalan kaki je untuk ke tempat-tempat tersebut.








3. Pengangkutan

Untuk bergerak dari lapangan terbang ke hotel, korang boleh gunakan perkhidmatan teksi yang tersedia di lapangan terbang. Atau korang juga boleh menggunakan perkhidmatan kereta sewa.

Harga yang ditawarkan sangat berpatutan, gerenti puas hati.

Jika ingin bersiar-siar di kawasan berhampiran pula, korang boleh pilih sama ada mahu berjalan kaki atau menyewa motosikal.

Tapi untuk ke tempat yang sedikit jauh, eloklah sewa kereta terus beserta pemandunya sekali. Jadi untuk memudahkan kerja dan tanpa perlu fikir, kami hire supir je (Mas Zaidil). Ini pilihan yang sangat tepat kerana diorang dah banyak pengalaman berinteraksi dengan ramai pelancong luar dan untuk itinerary pun tak payah pening-pening kepala fikir sebab supir dia akan bagi cadangan aktiviti apa dan kemana diorang bawa korang untuk hari-hari korang berada di Bali.

4. Permainan Air

Tanjung Benoa Watersport

Tempat ini seperti taman tema air yang ada di Malaysia. Ia turut menyediakan pelbagai aktiviti dan permainan air yang menarik dan mencabar untuk korang.

Seawalker

Korang boleh berjalan di dasar laut pada kedalaman 5-7 meter dengan bantuan peralatan khas. Walaupun korang tak reti berenang atau menyelam, korang masih berpeluang untuk merasai pengalaman menyelam

Sungai Ayung dan Telaga Waja

Berakit di Bali merupakan salah satu aktiviti air yang digemari oleh pelancong luar bahkan penduduk tempatan di sini. Jadi dua destinasi ini merupakan tempat terbaik untuk korang pergi terutamanya untuk water rafting la.

5. Makanan

Bali memang sebuah tempat pelancongan yang kaya dengan makanan yang pelbagai. Tapi tak semua makanan dekat sana halal dan agak susah juga sebenarnya nak cari makanan halal. Nasib baik kami guna supir, untuk makan dan solat memang dia akan bawa tempat makanan halal dan pergi masjid untuk solat. Bagi yang muslim, pastikan korang pandai-pandai lah dan ringankan mulut untuk bertanya. Sama ada pada pemandu pelancong mahupun penduduk tempatan.

6. Merancang itinerari

Korang boleh tengok itinerari terbaik tempat patut lawati di Bali dekat sini. Ini antara contoh yang dicadangkan untuk korang yang pertama kali ingin menjejakkan kaki ke Bali.

Antara gambar-gambar kami ketika berada di Bali:




















Wednesday, 23 November 2016

Cara Transfer Duit Dari CIMB ke Akaun ASB

Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui CimbClick

Step 1:
Login ke laman rasmi CIMBCLICK >>CIMBCLICKS


Step 2: Tekan dropbox bahagian "My Investments">> "ASNB"


 Step 3: Tekan"Add New Accounts" untuk tambah akaun ASNB anda ("My Favourite ASBNB")
 Tekan "Add New Account No." untuk tambah nombor akaun ASNB anda.

Kemudian masukkan details akaun.

 Pilih  >>Amanah Saham Bumiputera
Masukkan Nick Name(contoh: "ASB AIN"
 Masukkan Membership No.>> No akaun ASNB
Pilih Member's ID Type>> No IC
Masukkan Member's Name>> Nama Pemegang Akaun
>> Kemudian tekan butang "Submit"


 Step 4: Tekan "TAC on Mobile /SMS" untuk dapatkan No TAC untuk pengesahan.



 Step 5: Tunggu approval dari pihak bank. Apabila sudah approved barulah dapat transfer ke akaun ASB secara direct.



Step 6: Bila dah dapat approval barulah dapat transfer duit dari CIMB ke akaun ASNB.

Pilih "Payment Form" >> Your CIMB Account



 "Tick"checkbox untuk Terms and Condition dan kemudian click butang "Submit"

Tekan "Confirm" untuk meneruskan transaksi